top of page
  • Cicle Formatiu Informàtica

Sortida al Marenostrum


El passat, 4 de desembre del 2015 es va realitzar una sortida amb els alumnes de 2on curs del cicle de Sistemes microinformàtics i xarxa (SmiX), vam anar a visitar el supercomputador Marenostrum que es troba en les instal·lacions de la UPC, concretament, Barcelona Supercomputing Center- Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS). Va realitzar la sortida uns 13 alumnes i 2 professors (Benito Córcoles i Neus Budesca).

El superordinador Marenostrum està situat en una antiga capella anomenada “Torre Girona” , en 120 metres quadrats.

Actualment, tenen el Mare nostrum 3, on s'han invertit 22, 7 milions d'euros , aconseguint un rendiment pic de 1,1 petaflops (un petaflop, unidat equivalent a mil billons de operacions por segon), amb 48.896 processadors Intel Sandy Bridge en 3056 nodes i 84 Xeon Phi 5110P a 42 nodes , amb més de 92,62 TB de memòria principal i 2 PB d'emmagatzematge en disc GPFS, el consum anual d'electricitat ronda el milió d'euros. En l'any 2013, MareNostrum es va posicionar en el lloc 29 a la llista TOP500 de superordinadors més ràpids del món.

El Marenostrum 3 permet als científics investigar des de el canvi climàtic fins a la medicina personalitzada, comportament humà, com per exemple, en un estadi de futbol comprovar l'estat anímic dels espectadors amb la cara, per saber si estan enfadats, contents o furiosos i així, en el cas de possible baralla actua la policia.

Quan vam entrar a la zona de la capella ens van amenitzar la visita amb música gregoriana què va fer més la visita agradable.

Aquest supercomputador es posa a servei de tot Europa i una comissió decidirà quins projectes a nivell europeu accepten.

Les curiositats que vam extreure de la visita van ser: El canvi de refrigeració per aire a liquida ha permès reduir el cost de la llum, que fins l'any anterior era de un milió d'euros anuals.

Ha redistribuït la ubicació de les màquines en lloc de vertical i horitzontal i han guanyat espai per afegir nous computadors.

Aquest supercomputador està destinat bàsicament a la recerca en diferents àmbits, com ara: astronomia, biomedicina, física, enginyeria, ciències de la computació, química, la seqüència del genoma de la leucèmia.

Actualment, estan treballant en un projecte nou on fan servir els 1000 processadors de mòbils juntament amb una gràfica per projectes de petita envergadura, on el cost de llum que suposa es mínim, ja què un processador de mòbil consumeix poca bateria. També estan construint un nou edifici on ubicaran en un futur el nou supercomputador en el 2017.

Varem aprofitar el viatge a Barcelona per visitar el museu de la informàtica de la FIB en la UPC, on ens van explicar els orígens del ordinadors a través de les diferents màquines que disposaven. La gran majoria de les màquines exposades eren donacions d'empreses o particulars al propi museu.

Com a curiositat, vam veure portàtils que porten mani-vela per generar electre, els primers dispositius d'emmagatzemament com les targetes foradades, els primers ordinadors amb impressores gegants, etc..

El becari que ens va explicar la visita, Eduard, va remarcar que els alumnes de la universitat a segon curs ja treballen i tenen un bon sou, i els anima que estudiïn la carrera. Com a curiositat els explica la Raspberry Pi i les opcions que poden fer amb ell a nivell de programació i els anima a provar- ho.


9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page